Az emlékmás (2012) kritika

2013.06.10. 17:17

Mostani filmes kritikám Az emlékmás c. filmről fog szólni. 2012-ben talán mondhatom azt, hogy az efféle fiktív valóságot elénktáró produkciók nem számítanak újdonságnak. Az első ilyen a Mátrix volt 1999-ben, majd utána a következő nagy mérföldkő a 2010-es Eredet volt. Az emlékmás pedig mindkettőt alulmúlta, bár ez nem volt nagy meglepetés. A film épphogy nem volt csalódás, de ezt még részletezni fogom.

A történet arról szól, hogy a 21. század végén a Föld szinte teljesen lakhatatlanná vált a vegyi háborúk miatt, és már csak az Egyesült Királyságban illetve Ausztráliában van lakóterület. A legnagyobb érték tehát a talpalatnyi föld lett, és azon kevesek, akik megélhetnek folyamatosan robotolnak. Itt él a főhős, Doug (akit Colin Farrell alakít) feleségével, Lorival (Kate Beckinsale). Doug egy nap értesül róla, hogy létezik egy Recall nevű cég, amely az emberek emlékeit változtatja meg, így gondolatban mindenki azzá válhat, akivé akar. Persze a főhős egy nap úgy dönt kipróbálja ezt, de ez nem sikerül valami jól. Hirtelen megjelenik a titkosrendőrség, és ismeretlen okok miatt Doug életére törnek. Persze ő megmenekül, és ezután kiderül, hogy semmi sem az volt aminek látszott. Doug nem is az volt, akinek gondolta magát, az egész élete egy hamis emlék volt, ráadásul a felesége is csak megjátszotta magát. A legfőbb probléma tehát az, hogy sikerül-e visszaszereznie a régi életét, ahol még a neve is más volt.

A filmet a meglehetősen fiatal Len Wiseman rendezte, akinek ahogy elnézem ez az első komolyabb önálló produkciója. Eddig csak az Underworld sorozatnál működött közre íróként és producerként.

Már említettem a két főszereplőt. Colin Farrell-t eddig nem láttam komolyabb szerepben, és itt rájöttem, hogy ez nem véletlen, hiszen szerintem nem valami tehetséges fickó. Itt legalábbis nem érzett rá a szerepre, felvett egy elég műmájer stílust, és mindenáron be akarja adni nekünk hogy ő a tökös fickó. Pedig sokat lendített volna a filmen, ha a főszereplő jól játszik. A másik fontos karakter Kate Beckinsale, aki talán még le is játssza Farrell-t. Egy idő után persze ő lesz a főgonosz, mivel kiderül róla, hogy egy beépített ügynök, akinek Doug életére kell törnie. Hamarosan megismerjük az exbarátnőt is Jessica Biel személyében. Ő is elég halovány, tehát főszereplők területén kissé gyengélkedik a film.

Ráadásul a történet is bonyolult, és elég unalmasan mesélik el nekünk, gyakran éreztem úgy a moziban hogy mindjárt leragad a szemem. Nem sikerült a várt izgalmakat kihozni a sztoriból, pedig látszott, hogy mindenáron nagyon-nagyon nagyot akartak alkotni. Az első húsz perc egyszerűen rém unalmas, és csak a díszletekben gyönyörködünk. Külön kitérnék a borzalmas nyitójelenetre, ahol folyamatosan villóddzást és idegesítő fényeket láthatunk, de a történésekből szinte semmit. Már az elején sikerült fejfájást okozni nekem, epilepsziásoknak pedig tilos a megtekintés. És a befejezés...hát ha azt mondom hogy Hollywood-i, akkor enyhén fejeztem ki magam. Tehát nekünk egy kiélezett, izgalmas, érdekes versenyfutást kellett volna látnunk, aminek az lett a vége, hogy a néző szempontjából az egész teljesen érdektelen lett.

Ennyi lehúzás után viszont jöjjön egy kis dicséret is. A filmet 150 millió dollárból csinálták, és ez meg is látszik rajta. A díszletek egyszerűen gyönyörűek. Erre nincs jobb szó, egyszerűen hihetetlenül jól megalkotott jövőbeli Angliát és Ausztráliát láthatunk. Sőt, van amit tényleg meg is építettek, nem csak CGI (véleményem szerint). Ez
tehát hatalmasat nyom a latba a film pozitívumai oldalán (bár erősen Szárnyas fejvadász érzésem volt). És még a rendőröket helyettesítő őr-robotok is királyul néznek ki.
A másik nagy piros pont az az, hogy az akciók nagyon pörgősek, és látványosak. Ráadásul sok van belőlük, és ezek felrázzák az éppen alvásra készülő rézőt. Van itt lövöldözés, bunyó, látványos ugrándozás, egyszóval minden amit az elmúlt évek Bourne és James Bond filmjei elénk tártak. Még egy jövőbeli autókkal végrehajtott autósüldözést is megtekinthetünk.

Ez egyébként egy remake, az eredeti Total Recall c. filmet 1990-ben csinálták, főszerepben Arnold Schwarzenegger-rel. Nem láttam, de a kritikusok szerint jobb lett, mint a 2012-es újragondolt verzió.

Mint már mondtam, Az emlékmás 150 millió dollárból készült. Ehhez képest elég nagy bukta lett, eddig mindössze 25 milliót termelt, és már le is pergett a nyitóhét. A Rotten Tomatoes mindössze 31%-ra értékelte, IMDB-n 6.3 ponton áll. Szerintem viszont a helyzet korántsem ilyen elkeserítő. Nem mondanám rossz filmnek, a jó filmek legeslegalsó rétegébe még befér, de inkább a közepes felé hajlik. Az eredmény: 6/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://moviebarlang.blog.hu/api/trackback/id/tr385354265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása