Ha\Ver (2010) kritika

2013.06.11. 15:41

Elárulná valaki, hogy mi ez a borzalmas név? Ha\Ver? Milyen hülyeség már ez! Ki találta ezt ki? Na, szóval most a Kick-Ass c. 2010-es filmről lesz szó, amelyet Matthew Vaughn rendezett. Mit mondjak, egy elég furcsa képregényfilmet kaptunk, amelyre egy szó van: király. Leginkább a már korábban bemutatott Watchmen-hez hasonlítanám, ám a Kick-Ass véleményem szerint fényévekkel jobb nála. Kezdjük hát ennek a nagyszerű filmnek a kritikáját.

A Kick-Ass egy elég furcsa szuperhős történetét dolgozza fel egy 2008-as azonos című képregényből. A helyszín New York. A film főhőse Dave Lizewski (Aaron Johnson) átlagos kamasz, aki Pókemberen, Batmanan, és Supermanen nőtt fel, egyszóval imádja a képregényeket. Éppen ezért furcsállja is azt, hogy még senki nem próbált meg szuperhős lenni. Hiába vannak sokan a rajongók, egyikük se vette a bátorságot arra, hogy felvegyen egy álarcot, és a jó ügyért harcoljon. Ezért egy nap Dave elhatározza, hogy hős lesz. Rendel egy ruhát magának, elnevezi magát Kick-Assnek, és megpróbálja képezni magát, hogy egy nap szembeszálljon a bűnnel. Persze új hivatása először kudarcba fullad, és csúnyán megsérül egy utcai balhé után. De ez nem elég indok arra, hogy az ifjú képregényrajongó feladja, újra felölti zöld búvárruháját, és ismét megpróbálkozik szuperhős lenni. Sőt, még mások is úgy döntenek, hogy követik Kick-Asst, és álarcot öltenek. Itt kezdődik a bonyodalom.

A film teljesen életszerűen meséli el a történetet. Ilyenfajta hősök akár a magyar városok utcáin is lehetnének. Idővel persze a nagy maffiavezérek rájönnek arra, hogy valaki folyamatosan borsot tör az orruk alá, és ezért egyáltalán nem lesznek hálásak. Megindul tehát a hajtóvadászat az önjelölt álarcos figurák után, és kiderül, hogy mindennapos szuperhősnek lenni nem is olyan jó móka. A film maximálisan követi a képregényt, ismét sikerült szinte kockáról kockára lemásolni azt. A narráció is jóra sikerült, a szövegek egyébként is jók. Kitérnék a zenére is, ami egész egyszerűen zseniális. Ami a Watchmenben nem működött, az itt tökéletes, hiszen többnyire itt is licenszelt számokkal találkozhatunk majd. Ezek viszont annyira jók, hogy a Kick-Ass az egyik legjobb zenével rendelkező film, amit láttam. Egyébként van original score-ja, amire a legjobb jelző az epikus lehet.

A szereplők vegyesen vannak megosztva. Legtöbben még tapasztalatlan fiatalok, akiknek feltörtési lehetőség volt ez a film, de vannak olyan veteránok is, mint Mark Strong vagy Nicholas Cage. A főszerepben Aaron Johnson van, aki nagyjából olyan mint Andrew Garfield a Pókemberben. Jó, jó, de még nem rendelkezik kellő rutinnal egy film elviteléhez. Ezért vannak ott olyanok, mint például a nagyon szép Lyndsy Fonseca aki a barátnőjét alakítja majd, vagy a bájos Chole Grace Moretz aki a Hit Girl nevezetű maszkost játssza majd. Nicholas Cage lesz az ő fegyverbuzi-papája, akinek kódneve Big Daddy, és jelmeze leginkább olyan, mint Batmané. Mark Strong pedig a város rettegett maffiavezére lesz. Ő talán a legjobb az egész filmben, vérszomjas és könyörtelen, ahogy kell. És persze ne feledkezzünk meg az ő fiáról, Red Mistről (szintén hősnév) akit a kevésbé jól játsszó Christopher Mintz-Plasse testesít meg. Külön külön talán nem mind a legjobbak, de együtt az összkép nagyon kellemes.

A negatívumok nem fognak méteres helyet kitölteni. Az eredeti verziónak egy baja van: a buzizás. Ugyanis sikerült beletenni egy melegekkel kapcsolatos poénosnak szánt szálat, ami Kate Deauxma és Dave viszonyának alakulását befolyásolja. Semmi szükség nem volt rá, és idegesítő. Hoppá, van itt még valami: Dave két hülye barátja. Idegesítőek és idióták, ráadásul még rendkívül unszimpatikusak is. De a magyar verzió tovább rontotta ezt a nagyon jó kis filmet, mivel a szinkron egyszerűen gyalázat. A főszereplő hangja röhejes, a többinél is csak max. Cage és a kis Moretz, valamint Mark Strong hangja a megfelelő. Nyugdíjba vonult az összes jó szinkronszínész? Nem hinném. És még a nevek is. Ha\Ver (Kick-Ass)? Vérprofi (Big Daddy)? Kis Dög (Hit Girl)? Vörös Pára (Red Mist)? Ennyire azért ne legyen divat angolról magyarra fordítani.

A film humora kiváló. Legtöbbször morbid és véres poénokat kapunk, amik egyszerűen kiválóan működnek. Nem ocsmány, nem gusztustalan, bár annak hangozhat...például amikor mikróban megsütnek egy embert (hihihihihi) vagy amikor összenyomnak egy fickót az autóbontóban (hehehehehe) vagy amikor az alig tíz éves Hit Girl szétvág szamurájkarddal egy egész raszta összejövetelt (hahahahaha). Nem vagyok gyilok-perverz, ezek tényleg vicces részek, csak látni kell őket. Sok panasz érte a filmet azért is, mert túl hosszú a bevezető. Könyörgöm, egy teljesen ismeretlen szuperhős születését kellett elmesélniük!

Összességébe véve: egyszerűen imádom ezt a filmet. Lehet, hogy csak mert elfogult képregényrajongó vagyok (most azonnal beszerzem az összes Kick-Ass képregényt), de szerintem akkor se lehetne rá panaszom, ha gyűlölném őket. Merthogy ez a produkció 2010 egyik nagy meglepetése volt. Semmit nem vártunk tőle, erre odakatapultált a legnagyobbak közé. Olyan jó, hogy még a szinkronnal is meg lehet békélni. De azért nem teljesen. Ezért 8/10. 

A bejegyzés trackback címe:

https://moviebarlang.blog.hu/api/trackback/id/tr65355813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása