Harcosok klubja (1999) kritika

2013.06.11. 16:10

" Tyler a plafonról lógó villanykörte alá lép, körülveszi a sötét pincemély, és a falak mentén pislákoló ötven éhes szempár. Belekezd a szabályzatba:

- A harci klub első szabálya: senkinek egy szót sem a harci klubról. - Leheletnyi csend.
- A harci klub második szabálya: senkinek egy szót sem a harci klubról. - Én úgy hat évig ismertem apámat, de már nem emlékszem rá. Hatévente új életet kezdett egy új városban, új feleséggel. Egyetlen saját családja sem volt, mindegyiket csak lízingelte. A harci klub olyan férfiakból áll, akiket nők neveltek fel. Tyler körbenéz a csupasz villanykörte fényénél, és az éjfél-elmúlt sötétségben fokozatosan testet öltenek a harcosok.
Tovább sorolja a pontokat:
a küzdelem párokban zajlik, egyszerre egy pár harcol, ing és cipő nélkül, amíg az egyik fél feladja vagy harcképtelenné válik.
- Végül a hetedik szabály. - kiáltja Tyler - Akinek ez az első éjszakája, harcolnia kell."

Az előbbi kis szöveget a Harcosok klubja c. könyv hátoldaláról idéztem azért, hogy legyen valami fogalmatok a film hangulatáról. Nem is húzom az időt, hanem kijelentem: a Harcosok klubja az egyik legjobb film, amit valaha láttam. Az 1997-ben kiadott Chuck Palahniuk regényből készült film 1999-ben került a mozikba. David Fincher rendezte, aki addigra olyanokat tett le az asztalra, mint az Alien 3, a Játsz\Ma vagy a Hetedik. Mostanában leginkább a Tetovált lányról és a Közösségi hálóról ugorhat be a neve, legkifinomultabb munkája viszont a most bemutatandó Harcosok klubja.

A történet nagyon életszerű. Egy névtelen főhős van a középpontban, és az ő gondolatait, véleményeit hallgathatjuk a film során narrációként. Hívjuk ezért csak Narrátornak. Szóval a Narrátor (Edward Norton) egy egyszerű szorgalmas kisember, aki irodában dolgozik, minden reggel betűri az ingjét, és megköti a nyakkendőjét. Betegesen törekszik arra, hogy mindene meglegyen, amit az IKEA katalógus és a reklámok elé toltak. Van ying-yang dohányzóasztala, tévéje, profi hűtője, egyedi étkészlete, újrapapír lámbabúrája, vagyis minden kacatot megvásárol, amit csak lát. Egy autóbiztosítócégnél dolgozik, ahol azt kell vizsgálnia, hogy a cég visszarendelje a balesetet szenvedett kocsikat, vagy sem. Sokat utazik repülővel, és nagyon-nagyon unja már ezt az örökös robotolást. Kialvatlanságban is szenved,és az orvostól is csak annyi tanácsot kap, hogy "rágjon macskagyökeret". Hamarosan rátalál a csoportterápiára, ahol hererákosok, agyparazitások, vérparazitások, agysorvadásosok, gümülkórosok között sírja ki magát a hét minden napján. Nem jönnek rá, hogy a Narrátor valójában nem beteg, ezért mindenki a keblére öleli és vigasztalja. Alvászavara meggyógyul.

Ekkor változik meg az élete. Jön egy másik csaló, Marla Singer (Helena Bonham Carter) aki ugyanúgy önző érdekekből jár el a szerencsétlen betegek közé. Ez nyugtalanítja a Narrátort, és kiújul az alvászavar. Össze is veszik Marlával, és rájön, hogy mindennél jobban gyűlöli ezt a nőt. A baj azonban csak tovább zúdul a nyakába: egyszer amikor hazaér látja, hogy lakása felrobbant, odaveszett a sok felhalmozott bútordarab amit éveken át gondosan gyűjtögetett. Nincstelenné vált. Ekkor ismerkedik meg Tyler Durdennel (Brad Pitt). Tyler teljesen szabadon egyik napról a másikra él, leszarja a sznob világot, a reklámok színes ürességét, a kanapét a zöld kárpittal együtt. Lakhelye egy felújításra váró romhalmaz a Paper St-n. Azon az estén, amikor a Narrátor lakása megsemmisült összebarátkozik a két fickó, és Tyler megtanítja a főhőst a valódi élet lényegére, vagy máshogy mondva felnyitja a szemét. Ennek az lesz a következménye, hogy megalapul a Harcosok klubja, amely azt a célt szolgálja, hogy a főnöküktől és munkatársaiktól felbosszantott emberek kidühöngjék magukat, szarrá verjék a másik ismeretlent a ringben, azért, hogy istennek érezhesség magukat néhány percre. Egyre többen és többen jönnek, Tyler pedig egyre hatalmasabb és hatalmasabb lesz. A Harcosok klubja óriási anarchista terrorszervezetté válik, Tyler pedig a dicső vezetőjük lesz. A Narrátor először még benne volt a buliban, de utána már ő is félni kezd elszabadult barátjától.

Azért írtam ilyen sokat a történetről, mert ahhoz, hogy megértsétek a további elemzést, tudnotok kell róla egyet s mást. Biztosíthatlak benneteket, hogy nem lőttem le semmilyen poént, mert a filmvégi csavar így is hatalmasat fog ütni. Ugyanis a Harcosok klubja végén van az egyik legjobb és legmeglepőbb fordulat a filmtörténelemben, legalább akkorát fog szólni, mint az "Én vagyok az apád" a Birodalom visszavágban.

A film legnagyobb erőssége az, hogy úgy nyitja fel a szemünket, mint ahogy Tyler felnyitotta a Narrátorét. Megmutatja, hogy mekkora reklámhajhász, álmokat kergető és robotoló lények vagyunk, akiknek az a fontos, hogy zsebükben legyen a legújabb IPhone, vagy 20 milliós Audival járjanak munkába. Nagyon aktuális tehát a téma, de valószínűleg örökre az is marad, hiszen világunk süllyed mint a Titanic. Az agresszió csak halmozódik és halmozódik bennünk, de nem merünk semmit tenni, mert állam bácsi elítéli a tombolást, és támogatja a világ mocskának szó nélküli elnyelését. Tyler mint valami próféta, rohadt jól megírt példabeszédekben közli ezt velünk. Eleinte még szimpatikus is nekünk ez a "leszarom" életszemlélet, csak akkor kezdünk visszatántorodni, amikor Tyler már túl sokat akar. Terrorszervezetet hoz létre, ugyanolyan főnök válik belőle, mint amelyek ellen lázadott, és felveszi a harcot az egész világ ellen. Mindenkit meg akar váltani, és a gyilkolástól vagy a rombolástól sem riad vissza ennek érdekében. A Narrátor ugyanott érzi a határt, mint a néző, és egyszerre kezdünk meghátrálni vele.

Fontos tudni a filmről, hogy nem mutat példát nekünk. Megvilágosít bennünket, de nem mutaja meg azt az utat, amelyet követnünk kellene. Elítéli a szorgos irodai munkát, meg a vásárlási mániát, de Tyler agresszív, forradalmár életszemléletét sem támogatja. Talán ez azt a célt szolgálta, hogy mindannyian vállasszuk ki a magunk útját, de talán csak nem akartak indulatokat generálni, ez már nem derül ki. Beépítettek egy Marlával kapcsolatos szerelmi szálat, ami látszólag teljesen eltörpül a fővonal mellett, de mégis szükség van rá a végkifejlet megértése érdekében.

Ejtsünk néhány szót a film látványáról, mert az sem elhanyagolható. A kor technikájának megfelelően vannak megcsinálva az animált részek, bár nem sokszor vannak ilyenek. A színek komor, sötét hangulatot keltenek, a nappali részeknél is olyan, mintha sötét szűrőn kersztül látnánk az eseményeket, ráadásul még a romos ház is csak fokozza ezt az érzést.

A színészi teljesítmény rendkívül magas színvonalon van. Edward Norton nagyon jó formában volt a 90-es évek végén, és itt is simán eljátssza ennek a színészileg nagy kihívást jelentő filmnek a főszerepét. A másik főszereplő Brad Pitt, aki itt végleg kitört a tinisztár szerepből, és egy komoly, Oscar jelölést érő alakítást mutatott be. Helena Bonham Carter sem piskóta, nagyon a helyén van ő is, és kitűnő választás volt Marla szerepére.

Sok kritika érte a filmet a magyar hangok miatt, amit most megcáfolnék. A Narrátor hangja Dévai Balázs lesz, aki remekül kommentálja végig a filmet. Az azóta elhunyt Selmeczi Rolandot már megszokhattuk Brad Pitt hangjaként, és Gesztesi Károly, vagy Csőre Gábor is feltűnnek majd. Nem ide tartozik, de a filmzene is király lett, bár azt hallani kell, hogy megértsétek.

A Harcosok klubja tehát az egyik legjobb film amit valaha láttam, rögtön az egyik kedvencemmé is vált. Nem sok olyan alkotással találkozhatunk, amely ennyire aktuális és egyedi világnézetet mutatna be. Mindenkinek ott volt a nyelve hegyén, a film csak kimondta. Mindenkinek ott volt az orra előtt, a film csak rámutatott. Javasolnám még Chuck Palahniuk eredeti regényét, amely nagyon jól sikerült alkotás, és viszonylag olcsón beszerezhető. A pontozás pedig toronymagasan 10/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://moviebarlang.blog.hu/api/trackback/id/tr315355849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása