Gengszterosztag (2013) kritika

2013.06.13. 19:39

2013 első általam komolyabban várt filmje kétségtelenül a Gengszterosztag volt. Már a trailere nagyon megfogott: 40-es évek beli Los Angeles, maffia, lövöldözések, leszámolás, vagyis minden, ami jó lehet egy gengszterfilmben. A filmet Ruben Fleischer rendezte, aki egyébként az egyik kedvenc filmemet, a Zombielandet is direktálta 2009-ben. Szóval az első benyomás nagyon biztató volt, az év egyik legjobb filmjét vártam, és szerintem ezzel nem voltam egyedül. Sajnos végül mégsem jött össze a nagy áttörés, mivel kisebb-nagyobb hülyeségeken ugyan, de a film elhasalt. Persze tragédia nem történt, a Gengszterosztag egy jó film, csak éppen nem annyira, mint azt elvártuk volna.

1949, Los Angeles. Az aljas utcákat egy Mickey Cohen (Sean Penn) nevű maffiavezér uralja. Drog, uzsora, prostitúció - vagyis minden, ami egy tipikus gengszterfilmbe kell. Cohent mindenki meg akarja állítani, de persze a város összes rendőre le van fizetve, úgyhogy törvényen kívüli módszerekhez kell folyamodni a győzelem érdekében. A város rendőrfőkapitánya titokban elrendeli egy speciális rendőrökből álló alakulat, a "gengszterosztag" összeállítását, amelynek az lesz a feladata, hogy felvegye a háborút Cohen bűnbirodalma ellen. Ennyi. A film ugyanis egy órási rendőrök vs. gengszterek háború, szórják a golyókat, ölik az embereket, robbantanak, gyújtogatnak, gránátoznak, törnek-zúznak, vagyis Los Angelest csatatérré változtatják két órán keresztül. A csapat vezetője John O'Hara őrmester (Josh Brolin), többi tagja pedig Jerry Wooters (Ryan Gosling),  Conway Keeler (Giovanni Ribisi), Navidad Ramirez (Michael Pena), Jack Whalen (Sullivan Stapleton) és Max Kennard (Robert Patrick). Szóval a történet nincs túlbonyolítva, és senki ne várjon a filmtől a leírtaknál többet. Ja, jut eszembe, van itt egy szerelmi szál Grace Faraday (Emma Stone) és Jerry között, de ez annyira jelentéktelen, hogy szinte említésre sem méltó.

A Gengszterosztag több sebből vérzik. A karakterek annyira laposak, hogy azt szinte elképzelni sem lehet. A csapattagokból egyikük nevére sem emlékszem, és tulajdonképpen egyiküket sem ismerhetjük meg rendesen a majd két órás játékidő alatt. Annyi mindössze a dolguk, hogy különböző helyszíneken öljék a rosszarcúakat különböző fegyverekkel, és kész. Csupán kinézetükről tudjuk megkülönböztetni őket. Ryan Gosling szerepel talán legtöbbet, de ezt ne úgy értsétek, hogy ő a főszereplő, csak őt lehet a legtöbbször látni. Van még a csapatban egy vén mesterlövész, egy technikai zseni (ő a személyes kedvencem), egy késdobáló csóka, és a vezérük, O'Hara őrmester, aki már az első jelenetben szétcsap egy pár rosszarcú között. Szóval egy kicsit Ryan közlegény megmentése érzésem volt, csupán Normandia helyett most a napfényes, de velejéig romlott Los Angelesben járunk. Csakhogy Steven Spielbergnek sikerült jól kidolgoznia karaktereit, viszont Ruben Fleischernek ugyanez nem sikerült. Az egyetlen ember akinek "jelleme" van, az Mickey Cohan, aki egy kegyetlen, mindenre elszánt, véres kezű maffiózó,és nagyszerű főgonosz is.

Ráadásul rengeteg baromsággal szembesültem a film során. Sokszor "enyhén" Hollywood-i jelenetek zajlottak le a vásznon, amelyeket most nem lőnék le spoiler miatt, de higgyétek el, a film befejezése annyira sablonos és jelentéktelen, hogy ezt alulmúlni szép teljesítmény lett volna. De olyan apróságok is vannak, mint például a film elején még lőni nem tudó Navidad a fináléban hirtelen hajszálpontosan szíven lő egy gengsztert egy végtelenül giccses jelenet keretében. Sőt, még egy megindítónak szánt instant boxmeccset is kapunk O'Hara és Cohan közt, ami inkább kínosra sikeredett. A szerelmi történet végtelenül jelentéktelen, és tényleg csak azért tették bele a filmbe, hogy legyen.

De mégis azt kell hogy mondjam, hogy a Gengszterosztag alulról még belefér a jó filmek kategóriájába. Hiába a nulla történet, a nulla karakterek, a Hollywoodi puccparádé, és az, hogy a színészek gyakorlatilag lövöldöző statiszták, a film képes arra, hogy valamilyen módon megragadja az embert. Ez pedig nem más, mint a hangulat. Hihetetlenül jól sikerült visszaadniuk a 40-es évek végi amerika hangulatát, a jelmezek, a díszletek, az autók, egyszerűen minden olyan király, hogy egy csapásra elfelejtjük a hiányosságokat. Az akciók egytől egyig zseniálisak, és bőven van is belőlük. Épphogy megnéztem a Django elszabadult, máris itt van a következő film, ami mesteri akciókkal rendelkezik. Persze azért tiszteletben tartották a klasszikus gengszterfilmeket, vagyis előkerül a jó öreg Tommy-gun, sörétes puska, Molotov- koktél, és egyéb apróságok, amik még jobbá teszik az összképet. És ha ez nem lenne elég, néha nagyszerű autós üldözéseket láthatunk, amik korabeli kocsikkal vannak leforgatva, és királyul mutatnak a vásznon.

A filmről tudni kell, hogy nem finomkodik. Ez főleg Mickey Cohan kegyetlenkedései során tűnik elő, ahol premier plánból csodálhatjuk végig ahogy két kocsival széttépnek egy embert, vagy alaposan meggrillezik őket. A dinamikus akciók átszövik az egész játékidőt, és ez a legnagyobb pozitívuma a produkciónak. Ráadásul zeneileg sem kell csalódnunk, mivel a kor jazz és rock n' roll zenéi tökéletesen passzolnak egy ilyen témájú filmhez, úgyhogy itt is óriási piros pont jár.

A színészi alakítások nagyon gyérek, mivel senkinek sincs szerepe. Persze Emma Stone megcsillogtat valamit a tudásából, és Ryan Gosling is elmegy, de tulajdonképpen tényleg csak azért vannak a gengszerosztag tagjai, hogy legyen kinek tartania a puskát. Sean Penn viszont kimagaslik az egész castból, mert elképesztően jól életre kelti a vérszomjas kemény gengsztert. Nekem néha Tony Montana jutott róla eszembe, mivel neki is rendszeres dühkitörései, és bestiális kegyetlenségei vannak, amik néha tényleg sokkolják az embert. Bravó!

Szóval a Gengszterosztag végül is egy jó film. Persze filmesztétikai szempontból abszolút alulteljesíti az elvárásokat, de szórakoztat, és ez a legfontosabb. Úgyhogy mindenképpen érdemes megnézni, mivel egy jó élménnyel lesz gazdagabb az, aki így tesz. Nem említem a néha borzasztólag ható vágást, mivel a 2012 nyári Denveri lövöldözés miatt a filmet újra kellett vágni, és így egy kicsit félresikerült, de ez tényleg nem hiba. A pontozás jószívvel 7/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://moviebarlang.blog.hu/api/trackback/id/tr115360318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása