Felhőatlasz (2012) kritika

2013.06.20. 18:00

A Felhőatlasz c. alkotás tipikusan az a film, ami megosztja az emberek véleményét. Valaki szerint rossz mert összefüggéstelen, kesze-kusza, nehezen értelmezhető és hosszú. Valakik pedig pont ezt a fajta zsenialitást keresik a filmben, egyáltalán megérteni az egészet. A történetet 6, látszólag egymástól független történetszál alkot, amely egy hajón hánykolódó ügyvédről, egy korabeli zeneszerző által felkarolt, hánytatott sorsú fiatalemberről, egy atomenergetikai projektet feltáró újságíróról a ’70-es évekből, egy könyvkiadó akinek története néhol nagyon komoly, néhol pedig humoros jelenetek kálváriájából áll, majd egy jövőből jövő robot, aki úgymond „rabszolgaként” van tartva, de a végén komoly érzelmeket táplál a megmentőjéért, és nem utolsó sorban egy posztapokaliptikus helyzetbe került törzsfőről szól. Vágjunk is bele habár ez elég nehéznek tűnik így elsőre.

CloudAtlas4.jpg

A film elején egy kicsit féltem, hiszen nagyjából a semmiből indulunk. Ez az úgynevezett Mr.Ewing ügyvéd találkozik a parton a fentebb látható „orvossal”. A hajóút alatt, ami Amerikába vezet az orvos megpróbálja megölni páciensét egy kulcs miatt. Később ezt az a rabszolga (Autua) akadályozza meg, akinek Adam (Ewing) segít a rejtőzködésben.

A következő jelenet, ami egy újabb történetszálat fed, sokkal komplexebb, és a többinél talán érdekesebb is, szóval ennek egy picit nagyobb teret engedek, és később tárgyaljuk ki.

Ekkor jön Sonmi-351 és Hae Joo Chan története. Sonmi-351 gazdája egy tejbártulajdonos, aki kicsit sem kíméli robotjait. Korán kelés, kellemetlen fürdő, egy pohár finom „szappanlé” ,kegyetlen bánásmód, és a kellemetlenkedő vendégek is, akik gyakran, finom szóval is molesztálják a felszolgálókat. Itt jön a képbe Hae Joo Chan, aki kimenti Sonmi-351-et a „fogságból”, és elvezeti lakhelyére. Ezekben a jelentekben betekintést nyerhetünk Új-Szöul világába, ami hatalmas, ugyanakkor az Emlékmás „gyarmatára” emlékeztet. Itt aztán rájuk talál a rendőrség, és üldözni kezdi őket, ami hatalmas, nagyon összeszedett, igényes és akciódús jelenetekhez vezet. A színészi játékra nem lehet panasz, sőt ahogy a robotokat alakítják az szinte már a zsenialitás határait feszegeti. Itt kéne köszönetet mondani minden sminkmesternek, akik szintén remekül végezték munkájukat.

imgres-1.jpeg

Most pedig jöjjön az a rész, ami annyira nehezen értelmezhető, és annyira fel van osztva a filmben, hogy nem könnyű az egészre visszaemlékezni, úgyhogy előre elnézést kérek azért, ha nem tudom a teljes összképet visszaadni. Az a lényeg, hogy Luisa Ray, az újságíró egy atomenergetikai projektet készül feltárni. Ez pedig nagyon sok nehézséggel jár. Fejvadászokat bíznak meg azzal a feladattal, hogy öljék meg, de egy beépített ügynök megvédi. Amikor ez kitudódik, ráállítják az ország legjobb fejvadászát, akit a végén egy dühös ruhakereskedő nő egy vastárggyal leüt. Így megmenekül Luisa, de újdonsült kutatóbarátjának gépét felrobbantják.

CloudAtlas5.jpg

Itt jön az idős könyvkiadó, Timothy Cavendish, akit testvére megtréfál, és szálloda helyett egy idősek otthonába íratja be. Mindenki belátja szerintem, hogy ez milyen bonyodalmakkal járhat. Timothy jelenetei válnak a leghumorosabbá és leglazábbá, ami feloldja azokat a lelki bilincseket, amiket a többi tragikus történetszál zár ránk. Ez a jelenetsor viszont egy nagyon szélsőséges kálváriát jár be, amit csak úgy lehet megérteni, hogyha megnézed a filmet. Írnék egy pár mondatot azért még, de ez nagyon alap dolgokat fog tartalmazni. Timothy gazdag testvére intézi a szállást éppen utazó testvérének, csak (mint már említettem) ez éppen egy idősek otthona, ahonnan soha többé nem akarják elengedni. Innentől kezdve kezdődik a brainstorming (magyarul: agyalás) 3 további időssel. Ez idő alatt betekintést nyerünk egy borzalmasan szigorú idősek otthonába, ahol a gondozók engedélye nélkül levegőt se lehet venni. Egy kis csellel azonban sikerül megszökniük.

CloudAtlas2.jpg

Most pedig menjünk tovább erre a törzsi történetszálra, aminek a főszereplője Zachry (Tom Hanks) és a családja. Igen, Tom Hankset sikerült megfűzni erre a szerepre, s akkorát dobott a feelingen hogy az elképesztő. Itt arról van szó hogy Zachryt megtámadja egy elég érdekes harcos törzs. Itt egy kép a vezérükről.

CloudAtlas6.jpg

Ők felégetnek mindent, és kivégzik a családot. Egyedül főszereplőnk unokahúga marad életben, aki Zachry és Meronym neveltetésében cseperedik tovább. Nekik kettejüknek is lesznek saját gyerekeik, és életük végéig együtt élnek majd.

Huh, most a személyes kedvencem következik, Robert Forbisher története. Lényegében Robert egy homoszexuális fiatalember, aki összeakad Rufus Sixsmith-szel, aki teljesen más, mint ő, de párként mégis kiegészítik egymást. Nem volt szabad engedniük , hogy kitudódjon homoszexuális kapcsolatuk, ezért Robert elment szerencsét próbálni egy kortárs zeneszerzőhöz, akinél sokat tanult. Közben egyfolytában Rufusra gondolt. Később már a „mesterrel” is beérte volna, akinek fel is ajánlkozott, de ő kegyetlenül visszautasította. Ekkor megírta a Felhőatlasz c. zeneművét, majd bevonult a fürdőszobába egy pisztollyal, és fejbe lőtte magát. Ekkor érkezett meg Rufus, aki a fürdőszobába rohant, és leborult halott barátja teste felett.

tumblr_mgc7ssmp7d1qegy8do1_500_large.jpg

A film nem hiányolja tehát a tragédiát. A rendezőcsapat összeszokott ,hiszen tagjai: Lana Wachovski, Andy Wachovski, és a testvérpár jó barátja, Tom Twyker. A forgatókönyvírók is az előbb említettek, csak kiegészül David Mitchellel, aki a Felhőatlasz c. novellát írta. A színészgárda nem semmi alakítást nyújtott az egész film alatt. Habár a Felhőatlasz megosztja a kritikusok véleményét, szerintem egy korszakalkotó, zseniális film. Na és persze itt van a végítélet is: 9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://moviebarlang.blog.hu/api/trackback/id/tr635371072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása