A vámpírok, vérfarkasok és zombik értelmezésével igencsak nagy gondjai vannak a mostani generációnak. Nyoma sincs Lugosi Béla rettegett Drakula grófjának, vagy Romero késő éjszaka támadó vérengző élőholtjainak, ugyanis manapság egyenesen menő, hogyha valaki efféle természetfeletti erővel bír. Az Alkonyat, a Vámpírnaplók, és az Eleven Testek sikeresen transzfesztitává alakították ezeket a lényeket, 2013-ra tehát a vámpírok mellett a zombik is elvesztették eddigi státuszukat, így a műfaj ordított egy olyan filmért, mint amilyen a Z világháború.

Marc Forster filmjét leginkább a Legenda vagyok c. alkotáshoz tudnám hasonlítani, hiszen mindkettő hasonló témát boncolgat, ám ezúttal sokkal több és jobb az akció, így azok is megkapták a szórakozásukat, akik lövöldözésre és vérre vágytak, de azok is, akik egy komolyabb mondanivalóval bíró mozira számítottak. A Z világháború mindkettőnek tökéletesen megfelel, de vizsgáljuk meg alaposabban is.

Gerry Lane (Brad Pitt) átlagos New York-i életet él feleségével, Karin-nel (Mireille Enos) és gyermekeivel, Constance-al (Sterling Jerins) és Rachel-lel (Abigail Hargrove), ám ahogy lenni szokott, egyszercsak valami furcsa dolog kezdi megkörnyékezni őket, és velük együtt az egész emberiséget. Egy különös, veszettségre emlékeztető vírus kezdi el szedni áldozatait, eleinte a Távol-Keleten. Aki elkapja ezt a fertőzést, az teljesen elveszti a kontrollt teste fölött, és gátlástalanul rátámad még a legközelibb rokonára is. Globalizált világunknak köszönhetően a repülők és egyéb járművek segítségével a "zombi-kór" pár nap leforgása alatt szétterjed mindenhol, a nagyvárosokban pedig elszabadul a káosz. Tucatjaival fertőződnek meg az emberek, beköszönt az apokalipszis-hangulat, és mindenki fejvesztve elkezd menekülni. A gond csak az, hogy nincs hova menni, hiszen akárhova nézünk, mindenhol csak élőholtakat látunk. Gerry, mivel egykor befolyásos tagja volt az ENSZ-nek, megpróbálja felvenni a kapcsolatot régi kollégáival, és biztonságos helyre juttatni családját. Miután túlestek a kezdeti sokkon, egy zombibiztos anyahajóra keverednek, ahol Gerry és barátja, Thierry (Fana Mokoena) megpróbálnak kiokoskodni valamit, amivel megállíthatják a kórság terjedését. Mivel a vírus először Dél-Koreában ütötte fel a fejét, ezért Gerry-nek oda kell utaznia egy kommandós-különítménnyel, és egy profi biológussal, Andrew Fassbach-al (Elyes Gabel), aki az egyetlen reménység lehet a nehéz időkben. Ezalatt Karin és a gyerekek a bázison maradnak, és onnan izgulhatják végig Gerry veszélyekkel és félelemmel teli útját.

Leszögezném, hogy a Z világháború nagyon távol van attól, hogy mesterműnek lehessen nevezni. Ezer helyen lehetne kötekedni vele, de nem ez a cél, és ezt leszámítva azt kell hogy mondjam, hogy szerintem ez a film 2013 eddigi legjobbja (nem láttam a Vasember 3-at), valamint az egyik legjobb zombi-apokalipszis mozi is, amit valaha láttam. Visszahozta a régi, félelmetes élőholtakat, akik nem csinálnak mást, csak hörögnek és rohangálnak - ez kellett nekem! A film játékideje viszonylag rövid, ami nagyon dícséretes, hiszen így nincs túlnyújtva, és két óra leforgása alatt terebélyes mennyiségű akciót és izgalmat kapunk, amiknek köszönhetően nagyon gyorsan el fog szaladni az idő. Nincs hosszas előkészítés, sem hülye dialógusok, hanem már 5 perc után elszabadul a pokol, és sorra kapjuk majd a színvonalasabbnál színvonalasabb jeleneteket.

Továbbá nagyon jó ötletnek tartom, hogy a film a "zozókat" és az embereket egyenrangú félként kezeli. Mindkét oldalon hullanak majd rendesen, és ez csak mégjobban rásegít arra, hogy elhiggyük amit látunk. Nem lesznek elpusztíthatatlan akciósztárok (na jó, néha Brad Pitt egy kicsit túl sokmindent túlél), és soha nem lesz olyan érzésünk, hogy biztonságban vagyunk - a zombik mindenhol rátalálnak az áldozataikra, és nem kegyelmeznek. Bár ez nem horror, mégis lesznek igencsak beszarató jelenetek, mivel az élőholtak a legváratlanabb pillanatokban fognak feltűnni a semmiből, majd ugyanolyan hirtelen el is párolognak majd, tucatnyi fertőzöttet hagyva maguk mögött.

Egy kicsit viszont mégis kötekednék. Érzelgős pillanatok lesznek, és ezeket szerintem a legtöbb férfi néző a háta közepére kívánja, klisék lesznek, amelyeket már ezer korábbi filmben láthattunk, logikátlanság lesz, ám itt valahogy mégis könnyedén meg lehet bocsájtani ezeket, hiszen a film nézeti magát, és olyan töményen adagolja az akciót, hogy egy igazi adrenalinbombaként képes hatni.

A Z világháborút több szinten is értelmezhetjük. Egy kiváló zombis film, és aki csak pusztítást akar látni, az nagyon boldogan hagyhatja el a mozitermet, de társadalmunkat kritizáló, elgondolkodtató mondanivalóval is rendelkezik. A zombik kitűnően szimbolizálják elfajult társadalmunkat - a 21. századra az ember már olyan mélyre süllyedt a posványban, hogy lassan önnmagát fogja kipusztítani. A gyarlóság mindig is az emberi személyiség részét képezte, hiszen az armageddon kitörésekor mindenkinek az az első dolga, hogy kifossza a legközelebbi szupermarketet. De talán még mindig van bennünk annyi jóindulat, hogy segítsünk egymáson - ezt a témát is megpendíti a film.

A karakterek mindenütt klisék. Lesz vagány főhős, aggódó feleség, értetlen gyermekek, edzettlelkű amazon és zseniális tudós, szóval felvonul a zombifilmek kellékszereplőinek apraja-nagyja, de mégsem ijedten sikoltozó tinilányokat, vagy szerelmes lelkű zombifiúkat kaptunk. Brad Pitt jó főszereplő, és segédeire sem lehet panasz, valamint külön örültem, hogy a női szereplőt még a film elején az anyahajón hagyták, hogy ne idegesítsen minket folyamatos rinyálásával. Telefonon kersztül ugyan zaklatni fogja a férjét, egyszer halálos veszélybe sodorva őt ezzel, de végül is ez még belefér.

Szóval a Z világháború egy igazán tökös zombifilm, amely úgy kellett már a kiéhezett élőholt-fanoknak, mint egy falat kenyér. A műfaj így újra önnmagára talált, és ennek, azt hiszem, a nézők is örülhetnek. Mindenképpen nézzétek meg a Z világháborút, hiszen az idei felhozatalban eddig ez viszi a pálmát, legalábbis az én nézőpontomból. A pontszáma: 8/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://moviebarlang.blog.hu/api/trackback/id/tr875394817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bloodscalp 2014.07.18. 23:41:07

Jézusom:) Te milyen komolyabb mondanivalót fedeztél fel ebben a filmben?:) Inkább nézd meg a Legenda vagyok altarnatív végét ha van egy kis időd, az egész film így témákörön belül is ütösebb, de ezzel a végével alapvetően átírva a film teljes lényegét, valóban van mondanivalója...mellesleg ha neked EZ 2013-ban az év filmje..akkor vmi komoly gond van az ízléseddel.
süti beállítások módosítása