A Grand Theft Auto név garancia a remekbe szabott játékra. Ez a dolgok rendje. Bevallom, elfogult vagyok, hiszen mégicsak a kedvenc játéksorozatomról beszélek. De hideg fejjel is azt mondom: a Rockstar Games, és a Rockstar North produkciója a Grand Theft Auto: San Andreas minden idők legjobb játéka lett. A szerencsés PlayStation 2 gamerek már 2004-ben nyúzhatták a programot, a PC-sek viszont hosszú fél évet vártak erre a játékra. Megérte!

Los Santos, San Andreas. Bűntanya. Gettók, nyomornegyedek, északabbra pedig milliomos rapperek villái helyezkednek el itt. Hát persze, hogy amerika legmocskosabb városában indulhatunk neki a sztorinak. Carl "CJ" Johnson már látta, megjárta a poklok-poklát. Az 5 évvel ezelőtti véres bandaháborúban testvérét legyilkolták, így hát elmenekült a biztonságot, és új életet jelentő Liberty City-be. Az új élet azonban elmaradt, és CJ nem tudott elszakadni a gettótól, ahol felnőtt. És most, 1992-ben egy újabb embert gyászol, az anyját, aki rejtélyes okokból lelte halálát. Hazatért tehát temetni, azonban néhány korrupt rendőr rögtön az érkezés után elveszi minden pénzét, és megpróbál a nyakába varrni egy rendőrgyilkosságot. Hazatérve régi barátai cseppet sem barátságos viselkedése fogadja, valamint a bátyja árulóként tekint rá. 5 év alatt a régi bandája, a Grove Street Families jóformán elpusztult, és épphogy van fedél a feje fölött. Ráadásul a szomszédos bandák folyamatosan terrorizálják őt, és még élő rokonságát.

A történet elején tehát cseppet sem derűs kilátásokkal láthatunk neki életünk rendbe tételének. Elhatározzuk: vissza szerezzük barátaink bizalmát, testvéreink szeretetét, és bandánk becsületét. Gyakorlatilag a nulláról indulunk, de hát ez mindig így van a GTA-k ban. Számtalan küldetés, rengeteg barát, ellenség, és egy rögös út áll előttünk. Na meg néhány korrupt zsaru. Csak a sztorimód legalább 30 órát igényel (villámkezű, tapasztalt játékosoknak), a játék 100%-os kijátszása pedig 150 (!) órát vesz igénybe, garantáltan. Nem egynapos móka lesz tehát, de készen állunk rá. Bár a Rockstar Games eddig sem adott ki derűs hangulatú játékokat, itt a legmélyebbre ásott. Ennél durvább, mocskosabb szoftvert még nem hordott hátán a Föld. Ölhetünk, háborúzhatunk a konkurens bandákkal, bunyózhatunk, ezen kívül tetováló szalonba, fodrászhoz, edzőterembe, kocsmába, étterembe, klubokba járhatunk. Autót is tuningolhatunk, egyszóval itt tényleg bármit lehet. Itt vannak még a rendkívül változatos, és érdekes küldetések, amelyekből több mint százat kell "kötelezően" megcsinálnunk. Indulhat hát a San Andreas dömping!

A játék sztorija sokat fejlődött. Talán itt a legtöbbet. Izgalmas, fordulatos, cseppet sem rövid története van. Az alapokat már felvázoltam, de persze ez után tovább csavarodik a történet. Kiderül, hogy legjobb barátaink a legnagyobb ellenségeink, hogy itt nincs jó, és rossz oldal. Egy idő után újra menekülni kényszerülünk Los Santos-ból, de most már San Andreas-on belül maradunk. Dolgozunk majd kínaiaknak, sőt még egy kormányügynöknek is, több ízben széfet robbantunk, hogy aztán ellopjunk egy vadászgépet, s végül visszatérjünk, hogy pontot tegyünk az i-re.

Végig kísér majd minket a karakterünk fejlődése. CJ a játék elején soványka, vezetni alig tud, motorozni úgyszint. Idővel viszont fejlődni fogunk, egyre jobban tudunk vezetni, egyre izmosabbak (vagy kövérebbek) leszünk, életvitelünktől függ. Ha rendszeresen kondizunk kigyúrt fekák leszünk, ha zabálunk, mint a disznó, akkor elhízunk, de lehetünk átlagosak is. Nagyon fontos a tisztelet. Először még mindenki lábtörlőnek használ minket, de minél merészebb dolgokat csinálunk, minél több kalandon megyünk át, annál jobban felnéznek majd ránk. Persze mindezt csak apránként.

San Andreas nem kis állam. Igen, állam, hiszen a fejlesztők az eddigi legnagyobb világot tárták elénk. Három nagyváros, köztük a vidéki részek állnak rendelkezésünkre. Először az első várost, Los Santost kapjuk meg. Üdülőnegyedeivel, felhőkarcolós belvárosával, és gettóival Los Angelesre emlékeztet. Utána kapunk egy erdős-fás vidéket, amibe ha először betérünk, gyönyörű tájak tárulnak a szemünk elé. Felemelő érzés, hiszen eddig minden GTA városban játszódott. Utána jön San Fierro, amely olyan mint San Francisco, üzleti negyedekkel, és meglepő eleganciával. Itt van a Golden Gate híd GTA kiadása, a Gant-híd, ami nagyon élethűre sikeredett. Aztán van itt még egy sivatag, amely szintén lélegzetelállítóan gyönyörű, itt lesz egy saját repterünk is. Las Venturas pedig igazi favorit, hiszen ez Las Vegasra hajaz. Éjszakai fények neonreklámok, meg giccsparádé: ez mind-mind az előző Vice City-t idézi.

A karakterek zseniális kidolgozottságán, és szinkronján nem lepődünk meg. Hiszen ez GTA...először csak gettós haverjainkkal tartjuk majd a kapcsolatot. A füves, laza gengszter Ryder, a kövérke Big Smoke, és a bátyánk Sweet lesznek a legjobb ismerőseink. Pitiáner feladokkal kell feljebb küzdenünk magunkat a gettó ranglétrán. Itt lesz még a tehetségtelen rapper OG Loc, aki mindenáron a toplisták élére akar törni. Aztán egyik legjobb haverunk, Cesar Vialpando is, aki az egész történetben értékes információkat nyújt majd az aktuális ellenségeinkről. A kedvencem a nagyon vicces, eléggé holdkóros hippi, The Truth, akinek igazi neve nem derül ki. Ő még mindig a 60-as években érzi magát, marihuánát termeszt, és a földönkívüliek támadásától retteg. Ha minden karaktert föl akarnék sorolni, írnom kellene egy külön tesztet rájuk, eszméletlen sokan vannak ugyanis. A főgonosz pedig rendkívül ellenszenves lesz. Ő Tenpenny rendőrtiszt, aki tipikus napraforgó. Mindig ott van, ahol jó neki. Hol a rivális bandákat támogatja, hol minket, hol szívességekre kényszerít minket. Félistennek hiszi magát, aki élet-halál ura Los Santosban. Ha kicsit elgondolkodunk, ez így is van...

Samuel L. Jackson, Cynthia Farrell, és még megannyi híres rapper. Ők szinkronizálják a karaktereket, így azok szinte élővé válnak. A dialógusok hozzák a szintet, bár az eddiginél is trágárabbak (365 alkalommal hangzik el a fuck szó, a zenei betétet nem számítva). Továbbá sok karakter (Kent Paul, Ken Rosenberg, Catalina, Salvatore Leone, Maria Latore) visszaköszön a korábbi részekből, értem ez alatt a GTA III-at, és a Vice City-t. Az átvezető videók kiváló munka. Mondhatjuk, hogy ez elvárás, de azért így is rendesen odatették magukat a Rockstar North-os urak. Gratuláció.

A játékban lehetőségek áradata áll előttünk. A fővonal semmi, hihetetlenül sok minijáték található meg. Van például videojáték a videojátékon belül, persze nem túl kifinomult, de azért megteszi. Van billiárd, vagy ha betérünk Las Venturas bármelyik kaszinójába, játszhatunk szerencsejátékot is. Taxis, tűzoltós, mentős küldetések is vannak, tehát csak bővült a régi választék. Van egy új "minijáték", ami sokkal inkább a történet részét képezi. Ez pedig a bandaháború. Két másik bandával viaskodhatunk: a főellenség Ballassal, és a kevésbé szimpatikus Vagossal. Csak két időszakban áll fönt a lehetősége: először nem kötelező, a végén pedig már igen. Nagyon egyszerű: odamegyünk az ellenség területére, majd egy kicsit hergeljük őket néhány bandatag megölésével. Ezután három osztagnyi gengsztert kell leamortizálni tetszőleges fegyverrel, és ezek után mienk a terület. Persze ez nem olyan egyszerű, hiszen minden oldalról támadnak, és nem kevesen. Saját bandatagokat is magunkkal vihetünk, de csak korlátozott számban. Ez a tiszteletünktől, és járművünk kapacitásától függ.

Lesznek itt nők is, de még mennyire! A játék folyamán barátnőket szedhetünk fel itt-ott. Van, akit a játék ad, és van akivel csak úgy lehet csajozni. Persze nem könnyű hódítani. Van, aki a kövéreket szereti, van aki az izmosakat, van aki a nyurgákat, és így tovább. Kinézetünk nem mindegy a lányok szemében. Egy kicsit ez lelassította a menetet, hiszen sok időbe tellik, mire lefogyunk, vagy meghízunk egy barátnő miatt. Ha már megvannak mehetünk randizni. Járhatunk velük étterembe, klubokba, kocsmába (azt nem mindig szeretik). Ha magasabb szintre jut el a románcunk, ideadják a verdájuk kulcsait, és különböző szívességeket tesznek nekünk, minden értelemben.

A fegyverek minden eddiginél nagyobb létszámúak lettek. A késtől kezdve a baseball ütőn keresztül, a tapadó bombán át egészen a "hentes" szerszámokig, vagyis a minigunig, és a lángszóróik mindent, azaz mindent lehet használni. De tényleg, jóformán még az utcán heverő kavicsokkal is lehet dobálózni. Fegyverboltnak itt van a jól bevált Ammu-Nation, de vannak erős fegyverek a későbbi kulcsjátékos, Mike Toreno farmján is. Ez olyan, mint Phil telke, csak itt ingyen van az áru. Minden fajta fegyvernem minden fegyvere van a játékban, szóval nem panaszkodhatunk.

A járművek szintúgy. A Vice City-ben már föld-víz-levegő urai lehettünk, és itt is. Megjelent a bicikli, háromféle, amely a kondíciónkat is fejleszti. Az új cucc még a repülő, amely kivételesen hasznos, ugyanis San Andreasban igen nagy távolságok vannak (Los Santos nagyobb mint Vice City, és akkor még itt van a többi hatalmas terület). Utasként is fölszállhatunk a gépmadárra, 500$-ért cserébe. Az autók és motorok szintén bővültek, nem kevés modellel, így összesen 200 féle járműbe pattanhatunk, épp amelyikbe kedvünk tartja. És még itt a tuningolás is, ahol tetszés szerint rakhatjuk össze verdáinkat, beléjük szerelhetünk hidraulikát, és mexikói-stílusra pattoghatunk vele a nyílt utcán.

A járművek bővülésével a rendőrség is ügyesebb lett. Nem csak elmésedtek, hanem kibővült a járműarzenáljuk is. Már motorosrendőrök is cirkálnak az utcán, így az egész kicsiny sikátorokban sem lehetünk biztonságban. Vidéken terepjáróval üldöznek a meredek lejtők, és a vadregényes táj miatt, a hadsereg pedig már a vadászrepülőt is ismeri. Úgyhogy itt már nem érdemes a rendőröket szivatni, mert azon csattan az ostor, aki ezt teszi. Aki tapasztaltabb, vagy bátrabb az átlagnál megteheti, még az is lehet, hogy élvezni fogja. Külön élmény, hogy ennyire odafigyeltek a rend őreire.

Egy idő után ideje kimászni a gödörből, és karriert csinálni. Ezt először San Fierróban fogjuk megtapasztalni. Ingatlanokat továbra is vehetünk. Mondanom sem kell, sokkal többet, mint a Vice-ban. Minden egyes falvacskában van egy-egy, a nagyvárosokban pedig több ingatlan, amit kisebb-nagyobb összegért vásárolhatunk meg. Las Venturasban pedig hotelszobát bérelhetünk, olcsóbb áron. A birtokokhoz garázs is tartozik, ahol járműveinket tárolhatjuk. Persze a játék is ad majd menedékhelyeket, ahol menthetünk. Az épületek több mint 70%-a kidolgozott belső térrel rendelkezik, tehát nem csak az utcán lehetünk szabadok.

A cégvásárlás viszont szinte teljesen eltűnt. Összesen két cég van amit megvehetünk: a Wang autószalon San Fierroban, és Zero RC boltja ugyanott. Ezenkívül még két birtok fog pénzt termelni nekünk, amit a játéktól kapunk. Nem fog úgy dőlni a pénz a cégekből, mint a Vice Cityben, viszont sokkal több alternatív lehetőség van a meggazdagodásra, ami kárpótol minket.

A legjobb GTA. Ezt a játékot mindenki ismeri. A leghíresebb Grand Theft Auto. A San Andreas minden értelemben győzött. Szabad játékmenetével, fejlődött kinézetével, és király történetével örökre favorit marad, jöjjön bármi.

9,5\10

A bejegyzés trackback címe:

https://moviebarlang.blog.hu/api/trackback/id/tr255399331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása