A Szökés c. amerikai tv-sorozat 2005-ös indulása óta számos nézőt tudott a képernyő elé vonzzani. Az első évad megvalósítása majdhogynem hibátlan lett, hiszen egy nagyon okosan átgondolt (bár bakiktól sajnos nem teljesen mentes) 22 részes sorozatot sikerült fölépíteni. Az akció és az izgalom kellő mennyiségben volt adagolva, a karakterek jól ki lettek dolgozva, s ez képes volt feledtetni velünk a néhol meglehetősen silány színészi játékot. A második évad egy évre rá készült el, s bár méltó utódja lett az elsőnek, már korántsem lett annyira jól megalkotva. A történet immár több szálon futott, amelyek közül néhány eléggé rosszul sült el, a szerelmi szálakkal való operálás csúfos kudarcot vallott, bár az izgalom és az akció egyvelege még mindig ütős volt.

2007-ben aztán jött a harmadik felvonás. A hollywoodi írók sztrájkja miatt ezt az évadot csak 13 részesre tervezték, vagyis kb. fele olyan hosszúra, mint az eddigieket. S bár arra számítottam, hogy ezúttal az alkotók képesek lesznek fölülmúlni korábbi teljesítményüket, sajnos csalódnom kellett, hiszen a harmadik évad nem más, mint az elsőnek a lerövidített és leminősített változata.

Miután a Fox Riverből sikeresen megszökött rabok útja Panamába vezetett, Michael Scofield (Wentworth Miller) és Alexander Mahone (William Fitchner) áldozatául estek a Cég nevű szervezet ármánykodásának, és egy rájuk kent vád alapján bezárják őket Közép-Amerika legveszélyesebb börtönébe, a Sonába. Ez a börtön teljesen más, mint az amerikaiak: a Sonában azok az emberek kerülnek, akiket más börtönök nem fogadtak be, s mivel az őrök a falakon kívül vannak, ezért bent a rabok szabadon garázdálkodhatnak. Itt sajátos törvények uralkodnak, amelyeket a fegyencek "vezére", a rendkívül veszélyes drogbáró, Lechero (Robert Wisdom) alkotott meg. Bárki bárkit megölhet, csupán adnia kell ellenfelének egy levágott csirkelábat, ezzel jelezve neki gyilkolási szándékát...

Erre a helyre kerül Scofield és Mahone, ám a Sonában több ismerőssel is összefutnak. Itt tölti büntetését a Zsebes (Robert Knepper), és hamis vádak alapján elítélt Brad Bellick (Wade Williams) is. Scofield bátyja, Lincoln Burrows (Dominic Purcell), és barátja, Fernando Sucre (Amaury Nolasco) a rácsokon kívülről intézik ügyes-bajos dolgaikat, mígnem meg nem jelenik a Cég embere, Gretchen Morgan (Jodi Lyn O'Keefe), aki elmondja: Licoln fiát, LJ-t (Marshall Allmann), és Michael barátnőjét, Sarah-t (Sarah Wayne Callies) túszul ejtették, és nem adják őket vissza, hacsak Scofield nem juttatja ki a Sonából záros határidőn belül a James Whistler (Chris Vance) nevű rabot. Megkezdődik tehát a versenyfutás az idővel. Scofieldnak pár nap alatt ki kell eszelnie egy kijutási tervet, legelőször viszont be kell tagozódnia a Sona sajátos társadalmába.

A harmadik évad felépítése szinte teljesen megegyezik az elsőével. Ismét Scofield feladata, hogy kijuttasson egy embert, ezúttal viszont Whistler az, nem pedig Lincoln. Az első évad óta kieső karaktereket is nagyszerűen pótolták: John Abruzzi maffiavezér helyére belépett a drogbáró Lechero, David Apolskis helyett megkaptuk McGrady-t (Carlo Alban), a főgonosz szerepét Kellermantól átvette Gretchen, a Veronica-Nick Savrinn páros pedig Lincoln-ra, és Whistler barátnőjére, Sofia Lugo-ra (Danay Garcia) cserélődött. A történetben elhelyezett csavarok is nagyjából ugyanazok, csupán a sztori tempója sokkal gyorsabb - amely érthető, hiszen ezúttal feleannyi rész állt a készítők rendelkezésére. Éppen ezért a harmadik évad már nem tud annyira érdekfeszítő lenni, mint az első, de sajnos még a másodikkal szemben is egy hajszállal alulmarad.

A régi színészek megmaradtak olyannak, amilyenek eddig voltak, korábban már írtam róluk az első két évad kritikájában. Az újak közül Jodi Lyn O'Keefe szerintem kifejezetten jól játszott, ezt el lehet mondani Chris Vance-ra is. Robert Wisdom is jól játszott, s bár Danay Garcia nem volt mindig a helyzet magaslatán, el lehet mondani, hogy a harmadik évad színészi teljesítményei egészen jók lettek, ahogy a zenék is.

Szóval sajnos azt kell mondjam, hogy a harmadik évad ugyan próbálkozott, de bizony még így sem tudta elfedni azt, hogy bizony az első évad rövidített, panamai verzióját látjuk. A lezárás sem csigázza fel annyira az érdeklődést, mint a korábbiakban, bár szó mi szó, kíváncsi vagyok, hogy mivel rukkolnak elő negyedjére. 7/10. 

A bejegyzés trackback címe:

https://moviebarlang.blog.hu/api/trackback/id/tr945464681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása