2013 végére Martin Scorsese legújabb filmje is beérkezett, amely minden kétséget kizáróan tarolt a mozipénztáraknál. A Wall Street farkasa, tetszik vagy sem, az elmúlt év egyik legkiemelkedőbb alkotása, bár erősen vitatható, hogy miért. A film azzal foglalkozik, amellyel korábban a Sebhelyearcú, vagy az Amerikai Pszichó - a felső tízezer kokainnal és hedonista partikkal felfűtött életmódjával. 

Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio) egy középszerű amerikai család leszármazottja, aki egy nap New York pénzmosójába, a Wall Street-re megy szerencsét próbálni. Belfort kezdetben még idegenkedik a kábítószerektől remegő kezű brókerek világától, ám főnöke, Mark Hanna (Matthew McConaughey) tanácsainak köszönhetően hamar beletanul a tőzsdei életmódba. Az 1987-es "fekete hétfő", vagyis a részvények átmeneti csődje után Belfort lejjebb zuhan a ranglétrán, ám rendkívüli tehetségének, és néhány kevésbé tehetős barátjának segítségével pillanatokon belül felküzdi magát a nagyhalak közé. Hamarosan a "Wall Street farkasaként" fogja őt ismerni New York, és megkezdődik az szinte elviselhetetlen fordulatszámon való pörgés - buli-buli után, sportkocsik, nők és kokain minden mennyiségben. Belfort nemsokára amerika leggazdagabb emberei közé fog tartozni, ám ezzel egyidőben az FBI is szemet vet rá.

DiCapriotól nem volt idegen a szerep. A 2002-es Kapj el, ha tudsz! c. Spielberg produkcióban szintén a semmiből feltörő aranypolgárt alakította, ám ott még tejfölösszájú gyerekként láthattuk őt, itt viszont már egy tekintélyes tőzsdecápa lesz majd a főszerepben. És ki lehet mondani: a Wall Street farkasa nem más, mint DiCaprio showműsora, Scorsese támogatásával. Ezzel az járt, hogy minden egyéb tényező - a karakterek, vagy a történet - teljesen háttérbe szorult. A film lényegében arról szól, hogy megnézhetjük az újgazdag Jordan Belfort pénzszórását, és semmi többről nincs szó. A karriertörénetet az első félórában lezavarták, onnantól kezdve pedig kizáróan a züllés lesz a középpontban. Mindenhol stimulálószerektől megvadult brókereket látunk majd, akik törpéket dobálnak céltáblákra, szemetesvödrökbe vizelnek, csimpánzokat visznek irodájukba, és annyi kokszot szippantanak föl, amennyi egy lovat is fél perc alatt kidöntene.

Belforton kívül alig vannak kidolgozottnak mondható karakterek. Fő segédje, Donnie (Jonah Hill) sokat szerepel majd, ám nem tudunk meg sokat róla, felesége Naomi (Margot Robbie) pedig inkápp dekorációnak van elhelyezve a vásznon. Gyanús, hogy Scorsese igyekezett mindent megtenni annak érdekében, hogy DiCaprio-t hozzásegítse élete első Oscar-jához, mivel nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez mennyire az ő filmje lett. Mint azt megszokhattuk, kiválóan alakít a főszerepben, én azt mondom, megérdemelné a szobrot, hiszen nem csak ezzel, de más korábbi filmjeivel is bőven hozzájárult az elismeréshez.

A Wall Street farkasa pedig szórakoztató. Igaz, hogy tulajdonképpen semmiről sem szól, de mégis kikapcsolja az embert. Tele van a film szórakoztató jelenetekkel, amelyek biztosan megnevettetnek majd bennünket, bár némely poén eléggé gusztustalan lett. A zene jó, a helyszínek jók, és a díszletek is kiválóak. Ám ezek ellenére is azt mondom, hogy nem értem a háromórás játékidőt. Bőven le lehetett volna rövidíteni a filmet jó néhány felesleges jelenet kivágásával, amelyekből aztán - kövezettek meg - de bőven van.

Bár sok szépet és jót el lehet mondani a filmről, azt semmiképp sem, hogy megérdemelné a 2013 legjobb filmjéért járó Oscart. Finoman szólva sem találja fel a spanyol viaszt, nem mutat semmi olyat, amit ne láttunk volna a Sebhelyesarcúban, a Tőzsdecápákban, vagy az Amerikai Pszichóban. Enyhén elfogultnak tartom a film IMDB pontszámát, és szerintem ezzel nem vagyok egyedül. Scorsese tavalyi munkája nem filmtörténeti mérföldkő, csak egy szórakoztató alkotás az amerikai burzsoázia jónak látszó, ám annál keservesebb életmódjáról. A pontszámom: 8/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://moviebarlang.blog.hu/api/trackback/id/tr855808255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása