Ridley Scott jópár nagy filmet rendezett már, és bizonyította, hogy több műfajban is kiválóan meg tudja állni a helyét. Az 1979-es, karrierjét beindító Alien: nyolcadik utas a halál c. filmje után egy másik sci-fi remekművet is letett az asztalra a Szárnyas fejvadász képében. Ezek után a történelem felé fordult az 1492: A Paradicsom meghódítása, és a Gladiátor c. filmjeivel. A 2000-es évek elején pedig rövid időre a háborús filmek felé kanyarodott, és megrendezte egészen kiváló filmjét, a Sólyom végveszélybent.

1993-ban Szomáliában soha nem látott méretű éhezés bontakozik ki Mohamed Farrah Aidid hadúr rémuralmának következtében. Az országba érkező ételsegélyek megfelelő elosztásának felügyelését az amerikai hadseregre bízzák, és az év végére jelentős méretű amerikai haderő csoportosul Szomáliába. Farrah Aidid azonban nem veti alá magát a jenkik akaratának, és tovább folytatja zsarnoki tevékenységét. Garrison tábornok (Sam Shepard) és a specális amerikai alakulatok vezetői úgy döntenek, hogy elfogják a diktátort, és erőszakkal vetnek véget a hatalmának.

Az akcióra 123 amerikait vetnek be, köztük is a hadsereg legelitebb részét képező Ranger és Delta Force csapatokat. A fővárosba, Mogadishu-ba érkező egységek azonban azzal szembesülnek, hogy a szomálik már korábban felkészültek a harcra, ráadásul meglepően ütőképes fegyverarzenállal rendelkeznek. A támadó hadműveletből fokozatosan mentőakció lesz, mivel az összes amerikai katona bentreked a körülzárt városban, ráadásul két, Black Hawk típusú helikoptert is elveszítenek

A film nem állít semmit a háborúról. Nem ítéli meg, hogy az jó-es vagy rossz, nem magyarázza olyan erős filozófiai töltettel, mint a három évvel korábbi Őrület határán, és korántsem próbál olyan sokkolóan hatni, mint például a Ryan közlegény megmentése. Csak egy rég megtörtént sztorit mesél el a lehető legjobban visszatükrözve a valóságot, kiváló harci jelenetekkel, és korrekt színészi alakításokkal.

A film elsősorban a látványra van kihegyezve. A mogadishu-i csata nagyszerűen lett megrendezve, nem spórolva a pénzzel és a drága effektekkel. Vér is fog folyni bőven, nem egy brutális jelenetnek lehetünk tanúi a film nézése során, ám ezek pont a kellő mértékben vannak jelen. A cselekmény végig pörgős, nem ül le egy pillanatra sem, és elképesztő (néha már-már zavaró) gyorsasággal peregnek majd előttünk az események.

Nagy meglepetésként ért, hogy Hollywood végre szembe mert nézni az amerikai hadviselés hibáival. Ez már abban megnyilvánul, hogy Mogadishu felforgatása tulajdonképpen egy értelmetlen áldozatokkal járó, vesztes hadművelet volt az amcsik számára. A film ugyanakkor csak nagyon mérsékelten mer ítélkezni (mert hát mégiscsak amerikai): csupán egy-egy rejtett utalás hallható azt illetően, hogy az Egyesült Államoknak nem kellene minden távoli ország belügyeibe fegyveres úton beavatkoznia. Mindenki tudja persze, hogy a háború egy értelmetlen dolog, ám mégis, ez egy teljesen új megközelítése a dolognak.

Karakterekről fölösleges lenne beszélni, hiszen tulajdonképpen nincsenek is. Arcok vannak, akiket megjegyzünk, ám a menetfelszerelésben rohangáló tengerészgyalogosok távolról mind egyformák, a hangsúly a csatán, nem pedig rajtuk van. Ennek ellenére a színészek kellően jól boldogultak kisebb szerepeikkel, és nagy nevek is feltűnnek, mint például Ewan McGregor, Tom Sizemore, Eric Bana, vagy Tom Hardy.

Zeneileg sem lehet panaszkodni, a licenszelt dalok igazi felhőtlen military hangulatot adnak majd, ám persze saját zenéje is van a filmnek. A sólyom végveszélyben egy baromi látványos, végig élvezetes, maradandó film, ám ennek ellenére mégis a szerényebb háborús mozik közé tartozik, mivel a film semmit sem állít, csak közöl. Mégis képes arra, hogy visszafogottan ugyan, de bírálja a sérthetetlen USA hibáit. A pontozás: 8/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://moviebarlang.blog.hu/api/trackback/id/tr596087642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása