A vígjáték műfaj nem tartozik a kedvenceim közé. Aligha fordul elő, hogy nevetni tudok egy viccesnek szánt filmen. Persze vannak kivételek, nagyon kedvelem például az Apádra ütök c. filmet, vagy mondjuk a Kick-Ass, és persze a Zombieland is többé kevésbé ennek a műfajnak a gyöngyszeme. A tavalyi év viszont végleg eltántorított ettől a filmtípustól, hiszen a Rossz tanár és a Barátság extrákkal olyan szörnyűek voltak, hogy remélem még legrosszabb rémálmaimban sem látom viszont őket. Most viszont láttam ismét egy dícséretes darabot, Jószomszédi iszony címmel. Danny DeVito 2003-as rendezése képes volt megnevettetni.

Alex (Ben Stiller) és Nancy (Drew Barrymore) fiatal házaspár, akik éppen lakást keresnek maguknak New Yorkban. Találnak is egy nagyon kedvező eladó házat távol Manhattan zajától, a Brooklyn nevű városnegyedben. Az új lakás nagyon szép és hangulatos, ráadásul két szintes, de pusztán egy szint áráért az egészet megkapják. Nagyon megörül tehát az ifjú pár annak, hogy viszonylag kis pénzért ilyen szép lakóhelyhez jutottak. A bajok csak akkor kezdődnek, amikor megtudják, hogy a második emeleten lakik egy idős hölgy, Mrs. Conelly (Eileen Essel), aki az eladó elmondása szerint nagyon ''kedves és mókás''. Először Alex és Nancy megpróbál vele baráti viszonyba kerülni, de később rájönnek, hogy Mrs. Conelly gonoszabb mint maga a sátán.

Akkor kezdődik a gyanakodás, amikor a felső szomszédnéni állandóan ugráltatni kezdi az otthon békésen dolgozó Alexet. Megveteti vele a gyógyszerét, megjavíttatja az eldugult lefolyócsövet, elviteti magát bevásárolni, egyszóval egy perc nyugalmat sem hagy neki. Mivel Alex író, nyugalomra lenne szüksége a munkájához, de így aztán semmiképp nem tud nyugalmat találni. Felesége persze azt mondja neki, hogy legyen megértő, próbáljon meg udvarias lenni stb. De amikor Nancy-t kirúgják az állásából (részben a Mrs. Conelly által okozott zűrzavar miatt), ő is megérti, hogy itt bizony semmi sincs rendben. A pár élete tehát igazi pokollá változik, még aludni sem tudnak az állandóan tévét néző néni miatt.

Ben Stiller, mint tudjuk, nem a kifinomult alakításairól híres, kifejezetten vígjátékszínész, aki csak a bohóckodásban tud érvényesülni. Abban viszont kiváló, ebben a filmben is megállja a helyét. Drew Barrymore körülbelül ugyanannyira tud színészkedni, bár tőle azért kicsivel többet is elvárhatunk. Ők ketten nagyon jól illenek ide, és meg kell említeni az idős fúriát alakító Eileen Esselt is. Tehát a három főszereplőtől ne várjunk kiemelkedő dolgokat, mivel ők pontosan azért játszanak egy ilyen filmben, hogy hülyét csináljanak magukból.

A humor is viszonylag jól meg van csinálva. Lesznek kifejezetten gusztustalan poénok is, amik nem nevetést, hanem a gyomrom felkavarodását okozták, de legtöbb esetben szerencsére a helyzetkomikumok dominálnak, amik tényleg viccesre sikeredtek. A szomszédok csatájában legtöbbször a felső lakó fog győzedelmeskedni, ezért a házaspár lépten-nyomon szívni fog, dehát a film is pont erről kell hogy szóljon. Sőt, még az összes rossz szomszédokkal kapcsolatos viccet is sikerült előadni. A film humora tehát nagyon sokszor látott, nagyon sablonos, és semmi eredetit nem mutat, de másfél órás kikapcsolódáshoz pont jó is ez.

Néha viszont átestek a ló túloldalára, és túlságosan meg akarták heccelni a házaspárt. Idegesítő is tud lenni az állandó szerencsétlenkedésük, és sokszor találkozunk majd fárasztó jelenetekkel, amelyek fölöslegesek, és csak az időt húzzák az egyébként is rövid másfél órából.

A Jószomszédi iszony tehát egy teljesen átlagos vígjáték, de ennek ellenére jópofa és vicces. Leginkább azért, mert való életből vett poénokkal dolgozik, amelyeket lehet, hogy néhányan saját maguk is megtapasztaltak szomszédjukkal. Nem értem, hogy ezen a filmen mi kerülhetett 40 millióba, de úgy látszik, hogy DeVito nem sajnálja a pénzt. A film befejezése sajnos kifejezetten rossz lett, és csak jól felbosszantja magát rajta az ember, de egyszeri megnézés mindenkinek javasolt, aki pedig szereti a vígjátékokat, annak egyenesen kötelező darab. 6/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://moviebarlang.blog.hu/api/trackback/id/tr755355782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása