Démonok között (2013)

2013.10.30. 08:21

A borzongás és a pszicho-thrillerek rajongói 2013-ban sem maradnak kedvenc műfajuk nélkül, ugyanis a mára már legendás hírrel bíró Fűrészt alkotó James Wan úgy döntött, hogy megfilmesít egy valós, és csontig hatolóan félelmetes történetet Démonok között címmel. A film kis költségvetésből készült, és nem kapott nagy médiavisszhangot, éppen ezért kevesen értesültek létezéséről, én viszont azon szerencsések közé tartozom, akik még frissen megtekinthették ezt a sablonos, ám annál érdekesebb és izgalmasabb rémálmot.

Egy Egyesült Államok-beli félreeső farmon évek óta rejtélyes, és megmagyarázhatatlan dolgok történnek. Egyre többen kezdik rebesgetni, hogy a tanyán kísértetek laknak, ám 1971-ben a Perron család mit sem sejtve beköltözik. A soktagú família minden pénzét elköltötte a farm megvételére, és boldogok, mikor végre belakhatják a hatalmas házat. Ám hamarosan megmagyarázhatatlan, furcsa történések következnek be: a család kutyája, Sadie egyik pillanatról a másikra meghal, pedig teljesen egészséges volt. Az anyán, Carolyn-on (Lili Taylor) egyre több zúzódás jelenik meg, és folyamatosan baljóslatú hangok szűrődnek fel a pincéből. Az egyik kislány egy "képzeletbeli barátról" kezd el beszélni, akit egy tükörben látott, és újra meg újra feltűnik. A kísérteties események egy idő után nyilvánvalóvá teszik, hogy a Perron családot démonok kísértik, és ezek a démonok az életükre törnek...

Miután az egész család elkezd rettegésben élni, a családapa, Roger (Ron Livingston) felkeresi Ed és Lorraine Warren-t (Patrick Wilson, Vera Farmiga), akik már évek óta foglalkoznak paranormális jelenségek kutatásával, és a segítségüket kérik az ártó szellemek elleni harcban. Hamarosan egy egész démonűző-csapat jelenik meg a farmon, hogy végleg elűzzék az évtizedek óta kísértő árnyakat.

A Démonok között sztorijával már számtalanszor volt dolgunk, hiszen minden paranormális-jelenségekkel foglalkozó film ugyanezt a sablont használja el: gyanútlan amerikai család beköltözik egy házba, ahol egyre fokozódnak a különös és hátborzongató események, mígnem végül elszabadul a pokol. A Démonok között is ezt a tendenciát követi, ám mindezt példamutatóan teszi. Nem lesznek unalmas részek, vagy üresjáratok, mivel mindig történik majd valami félelmetes dolog, a végjáték pedig vérfagyasztóra sikeredett. Ezenkívül a film komolyan kezeli a témát: tényeket sorakoztat fel a démonok valódi létezése mellett, és az ördögűzés hátteréről is megfelelő információkat ad. A film során lassan összeáll a mozaik: rájövünk, hogy korábban kik lakták a házat, hogy a démonok valójában a korábbi lakosok ittragadt lelkei, és az ellenük való harc is kellően kreatívra sikeredett.

A film legnagyobb hibája az, hogy a karakterek egysíkúak, és egyáltalán nem érdekesek. Soknak még a nevére sem emlékszem, és az őket megszemélyesítő színészek sem rukkolnak ki semmi kiugróval. A történet jól van tálalva, viszont kiszámítható, és előre meg tudjuk jósolni az események végét. Az ijesztgetés viszont kitűnően működik, néha tényleg megrémültem a film közben, és az izgalom is kellő dózisban van adagolva. Kiemelném még a kiváló zenét és hangeffekteket is, amelyek néha nagyban hozzájárultak egy-egy félelmetes jelenet hatásához.

A Démonok között 2013 egyik legérdekesebb alkotása, amely nem találja föl a spanyol viaszt, viszont egy nagyon jó thriller, amelyet egy ideig nem fogunk elfelejteni. Nem kell semmi extrára számítani tőle, viszont becsülettel elvégzi a munkáját: és néha garantáltan a frászt hozza majd ránk. 7/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://moviebarlang.blog.hu/api/trackback/id/tr415605810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása