Taxi (1998) kritika

2013.06.11. 16:18

Az 1998-as Taxi c. film Gérard Pirés és Luc Besson közös munkája. Korábban már láttam ezt a nagyon jó kis vígjátékot, de a napokban újranéztem, és bár észrevettem benne néhány hibát, még mindig jól szórakoztam rajta. A franciák ezzel a filmmel alaposan bemutattak amerikának, annyira, hogy a jenkik egy borzalmas feldolgozást is csináltak belőle 2004-ben. De maradjunk csak az eredeti verziónál, hiszen most csak arról lesz szó.

Daniel (Samy Naceri) fiatal pizzafutár Marseille utcáin. Hosszú ideje vár már arra, hogy taxis lehessen, de csak nem kapja meg az engedélyt. Aztán egy szép napon mégis behívják, és végre felavathatja az erre a célra tartogatott, feltuningolt Peugeot 406-osát. Tudni kell, hogy Daniel eléggé sportosan vezet (értsd: örökké 200-zal tép a belvárosban), ezért utasait legtöbbször a hányinger kerülgeti a békés utazás során. Egy nap aztán elpártol mellőle a szerencse, mivel a vezetni nem tudó, örökös lúzer zsaru Emillien (Frédéric Diefenthal) beszáll a kocsiba, és egy hajmeresztő fuvar után sittre vágja Danielt. Pontosabban sittre vágná, viszont van egy kis bökkenő: a városban felbukkant egy német bankrablócsapat, akik piros Mercedesekkel fosztják ki Marseille szinte összes bankját. Emillien lekötelezetté teszi Danielt, ugyanis az vagy segít neki a bűnözők lekapcsolásában, vagy örökre bevonják az engedélyét. Kezdődik hát a macska-egér játék, a németek mindig egy lépéssel előrébb járnak, viszont a zsaruk Daniel autókhoz való szakértelmét felhasználva forró nyomon vannak. Egy kis szerelmi történetet is kapunk Daniel és barátnője, Lilly (Marion Cotillard) között, ami teljesen fölösleges. Sokkal érdekesebb Emillien próbálkozása kollégájánál, Petránál (Emma Sjöberg), ám ez sem eléggé fajsúlyos része a történetnek.

Teljesen jó kis történettel rendelkezik a film, viszont a vígjátékelemek is helyükön vannak. A fő poénforrás az örökösen szerencsétlenkedő Emillien lesz, valamint főnöke, a rendkívül hülye Gilbert felügyelő (Bernard Farcy). Mit mondjak, ez a produkció elég rossz képet fest a Marseille-i rendfenntartásról, de végül is nem kell komolyan venni. A legnagyobb ész persze a hirtelen rendőrré lett Daniel, aki sokat ért az autókhoz, és jó a megfigyelőképessége is. A fő erényei a filmnek természetesen az üldözős jelenetek. A Peugeot 406 általában helybenhagyja az öszes ellenfelét (jó kis autóreklám), szélsebesen cikázik majd a kocsioszlopok között. Ellenfele a németek tűzpiros Mercedes-Benz 500 E-je, ami szintén nem egy utolsó kocsi. Tehát a hatalmas autós hajszák lesznek a film szíve-lelke, amelyekhez jó sok kocsit zúztak szét a forgatáson, a kaszkadőröknek pedig kész vagyont adhattak.

A színészi alakítások néha már döcögnek. Sami Naceri egy erős közepes lehet csak, nála kicsivel jobb tán Frédéric Diefenthal. Bernard Farcy alakítása Gilbert felügyelőként alaposan felülmúlja az összeset, viszont csak néhányszor fog majd a fókuszban lenni. Mellékszereplő lesz Marion Cotillard, akinek ez volt az első filmje, idén pedig már a Sötét Lovag: Felemelkedésben szerepelt. Szép kis karrier. Emma Sjöberg szerintem jobban játszik, mint ő, de ő sem kap majd sok rivaldafényt.

Vannak viszont hibák is. A zenével nem voltam mindenhol kibékülve, sokkal pörgősebb muzsikákat kellett volna berakni az üldözések alá. A színészi alakítások sincsenek a toppon, de ezt már mondtam. Nekem a karakterek sem voltak mindannyian szimpatikusak, de ez nem hiba. Külön dícséret viszont, hogy a poénok soha nem idegesítőek, nem szájbarágósak, és bár nincs sok belőlük, ami van, az jó.

Tehát a Taxi egy tipikusan nyári film. Ne várjunk tőle egetrengető dolgokat, csak jó érzés egy unalmas délutánon másfél órás kikapcsolódás gyanánt végignézni. Ennél jobb ilyen jellegű filmet keresve sem találhatnánk. Itt a bizonyíték, hogy Európában is teremhetnek jó filmek, nem csak Hollywoodban. Sőt, a Taxi amerikai verziója még meg is erősítette ezt a kijelentést. A végeredmény: 7/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://moviebarlang.blog.hu/api/trackback/id/tr285355869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Virt02 2013.06.17. 10:56:21

A vége egy baromság, már bocs :)
Csak úgy lehet lekapcsolni a mercis rablókat, hogy átröpíttetik őket egy félkész autópálya pilonjaira????????

És akkor most mi van????
Ott van náluk a rablott pénz? Akkor máshogy is lehetett volna.... eeeh...
süti beállítások módosítása